top of page
Пошук

Який вплив кави на економіку, соціум та екологію у світі?

Чому ми називаємо каву Finca Coffee ― фермерською кавою?


 


Коли ми чуємо слово «кава», то відразу виникають асоціації з ароматним напоєм, улюбленою кав'ярнею і ранковими ритуалами. Але за таким звичним фасадом стоїть ціла індустрія, яка працює для того, щоб кава, наряду із нафтою, природним газом та золотом, із року в рік входила в рейтинг найбільш затребуваних товарів у світі.


Економіка і соціум

Кава ― це другий, після сирої нафти, найбільш запитуваний товар у світі. Навколо виробництва кави побудована потужна індустрія: від фермера до виробника ростерів чи власника кав'ярні. І все, щоб ви змогли кожен день смакувати цим напоєм. Кава формує економіку багатьох країн. Бразилія, Колумбія, Нікарагуа, Коста-Ріка, і це далеко не повний список країн, в яких вирощування та експорт зеленої кави складає вагомий відсоток ВВП. Виробництво кави дає нові робочі місця в країнах, де більшість населення живе за межею бідності. Важливу роль в цьому відіграє direct trading ― купівля кави напряму у фермерів і дрібних виробників, оминаючи біржу. Такий шлях складніший і дорожчий для покупця, але дозволяє отримати більш якісний продукт. Каву, куплену напряму можна назвати фермерською, її шлях від зерна до вашої чашки повністю простежується. Для фермера він дає можливість додаткового прибутку, який можна використати для закупівлі більш якісного обладнання або підвищення зарплатні робочим. Саме таким шляхом йде і наша компанія. Закуповуючи фермерську каву ми дотримуємося принципів чесної торгівлі (fair trade) ― це партнерство, що ґрунтується на справедливості, взаємоповазі та прозорому ціноутворенні. Завдяки постійному спілкуванню з фермерами ми маємо можливість вибору кращих лотів за чесною ціною.


Екологія

Як і будь-яка галузь промисловості, виробництво кави несе шкоду екології. До середини ХХ сторіччя вирубали ліси і джунглі для того, щоб вирощувати каву у промислових масштабах. На їх місці висаджували кавові плантації, щоб прискорити дозрівання кави під прямим сонячним промінням і збільшити урожайність. На щастя зараз весь світ схиляється на сторону усвідомленого ставлення до ресурсів. Виробники фермерської спешеалті кави висаджують плантації в тіні інших дерев, в природних умовах серед джунглів. Це не тільки дозволяє зберегти екосистему, а й підвищує якість кави: вона дозріває повільніше, встигаючи сформувати комплексний смаковий букет. Такого способу вирощування дотримуються наші партнери ― фермери з Нікарагуа, Гондурасу та Гватемали. На більшості своїх плантацій вони використовують органічні добрива, не засмічуючи ґрунт і воду хімікатами. Часто на фермах, де вирощують спешелті-каву дотримуються принципів дбайливого виробництва. Наприклад, м’якоть кавової ягоди після обробки висушують на патіо, виготовляючи кавовий чай каскару ― напій, багатий вітаміном С і антиоксидантами.






75 переглядів0 коментарів
bottom of page