Навіть якщо вдома немає жодного приладу для приготування кави, смачний напій можна зварити у звичайній чашці. Головне робити це правильно!
Загальні правила приготування:
дозування: 6 г. кави на 100 мл. води (приблизно 1 ч.л. з гіркою);
температура води: 94-95 градусів (закип‘ятити воду і почекати 2-3 хв.);
каву залити водою і почекати 4 хв. потім ложкою зняти кавову гущу, яка заважатиме насолоджуватись напоєм.
Рецепт заварювання кави в чашці дуже схожий з процедурою капінгу. Капінг ー це стандартизована процедура оцінювання смакових характеристик кави. Оцінюються такі параметри як кислотність, баланс, тіло, чистота смаку тощо.
Протокол капінгу:
У 12 грамів крупно змеленої кави заливають 200 мл.води температурою 92-94°С’.
Через 4 хвилини ложкою тричі відсувають гущу з чашки і оцінюють аромат. Потім гущу з чашки знімають.
Через 8 хвилин починають куштувати каву. Для цього використовують спеціальні ложки. Каву пробують сьорбаючи, для того, щоб разом з напоєм у ротову порожнину потрапляло повітря і кава рівномірно розподілялась по рецепторам.
Наступний раз напій оцінюють приблизно на 14 хвилині, щоб зрозуміти як змінюється смак напою на остиганні.
Результати записують у спеціальний бланк.
Comments