top of page
Пошук

Вплив кави на здоров'я

Дискусії про шкоду і користь кави точаться на межі науки і клікбейту. Поціновувачі і ненависники цього легального «наркотику» закидають одне одного яскравими лозунгами на кшталт «Наука доводить, що кава вб'є нас» або «Британські вчені з'ясували, що кавомани живуть вічно!». Ми не будемо розвіювати міфи, лише наведемо деякі приклади реальних досліджень щодо впливу кави на організм людини. І нагадаємо, що будь-яке задоволення добре в міру ;)


«Кава змушує наш мозок працювати краще», ― стверджують вчені Національного інституту старіння та Університету імені Джона Хопкінса (National Institute of Aging and Johns Hopkins University). В ході довготривалих досліджень було доведено, що кофеїн та інші хімічні сполуки у складі кави сприяють стійкій когнітивній діяльності і можуть захистити нейрони від пошкодження і смерті. Це знижує у поціновувачів кави ризик розвитку хворобі Альцгеймера і, навіть, раку мозку.


Кава знижує ризик жовчнокам'яної хвороби. Вживання одної і більше чашок кави на день зменшує ризик утворення каміння у жовчному міхурі. Такого висновку дійшли вчені з Данії і опублікували свій науковий доробок у Журналі внутрішньої медицини ( Journal of Internal Medicine). Вони припускають, що такий вплив на організм кава чинить завдяки тому, що надлишки жовчі, яка могла б накопичуватись в камінні, використовується для виведення з організму кофеїну. 


Кава може пом'якшити негативні наслідки харчування з надмірним вмістом жирів і вуглеводів. Журнал «Functional Foods» опублікував дослідження, згідно з яким, кофеїн має вплив на накопичення вісцерального жиру. При вживанні дози кофеїну, еквівалентної чотирьом чашкам кави, відсоток накопичення ліпідів падав на 25-40 %. Тепер звичку запивати круасан кавою можна вважати не лише приємною, а й корисною!


Кава не зробить вас більш креативним, але допоможе у прийнятті рішень. Ще одне дослідження про вплив кави на когнітивну сферу опублікували в Університеті Північної Кароліни (University of North Carolina). Науковці припустили, що кофеїн може впливати на продуктивність творчого мислення та розв'язання проблем. На жаль, впливу вживання кави на креативність виявлено не було (тоді чому ж всі дизайнери і копірайтери так люблять сидіти за лептопами в кав'ярнях?). Але з'ясовано, що навіть невелика доза кофеїну покращувала продуктивність конвергентного (спрямованого на вирішення конкретної задачі) мислення.


Кава підвищує міцність кісток. Здається у молока з'явився потужний конкурент! Нове дослідження опубліковане в журналі Клінічної ендокринології і Метаболізму (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism) виявило, що вживання кави підвищує мінеральну щільність кісток, що являється основним показником їх міцності та здоров'я.


А ще, не слід забувати, що кава покращує наш настрій. Кофеїн стимулює синтез дофаміну, гормону задоволеності. Тобто крім ефекту бадьорості, після чашки кави ви станете трохи щасливішим. У цього ефекту є і психологічне підґрунтя: ритуал пиття кави формує позитивні асоціативні зв'язки, тому при його повторенні або навіть згадці, виникає відчуття комфорту і спокою.



26 переглядів0 коментарів

תגובות


bottom of page